Zdrowe gotowanie – co warto wiedzieć o soli kłodawskiej i himalajskiej?
Związkiem chemicznym koniecznym do prawidłowego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy posiada różowa sól himalajska i sól kłodawska? Dlaczego warto ich używać w kuchni?
Sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która świetnie uwydatnia smak posiłków. Chociaż nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć niepożądany wpływ na zdrowie, to jej rozsądne dawki (w granicach 6 gramów na dobę) są potrzebne dla prawidłowego działania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż liczących prawie 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, między innymi selen, żelazo czy cynk, a zarazem nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, np. metali ciężkich. Sól himalajska doskonale podbija smak potraw i jest dostępna zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło wapnia, potasu i żelaza
Sól kłodawska niejodowana z kolei to składnik o dużym poziomie czystości – posiada 97% NaCl i stanowi wspaniały do tradycyjnych kiszonek. Jest cennym źródłem magnezu, wapnia czy żelaza, czyli składników niezbędnych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, toteż nie traci swoich własności i jest łatwo przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest często stosowana nie tylko w branży gastronomicznej, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]