Kwaszone ogórki – prosta, zdrowa, niskokaloryczna kiszonka

Zobacz, gdzie kupić ogórki kiszone.
W sałatce, na kanapce, w zupie bądź w formie surówki do drugiego dania – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bowiem kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne.
Kwaszone ogórki – kup gotowe lub przygotuj je sam
Kwaszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest niezwykle łatwe. Używa się do tego drewnianych beczułek bądź pojemnych glinianych garnków, w których ogórki razem z przyprawami zalewa się wodą z solą. Później stawia się pojemnik na przynajmniej czternaście dni w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Amatorzy mało kwaśnych kiszonek mogą oddać się konsumpcji ogórków już po kilku dobach – ogórki tego typu to tzw. ogórki „małosolne”. W najprostszym przepisie do solanki wraz z ogórkami wkłada się koper i czosnek, lecz smak ogórków kwaszonych można urozmaicić także innymi dodatkami, m.in. cząstkami ostrej papryki, ziarnami czarnego pieprzu albo liśćmi czarnej porzeczki. Oczywiście nie wszyscy mają czas ani pod dostatkiem miejsca w kuchni, aby samemu przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy posiada też piwnicę bądź spiżarnię, w której może gromadzić przetwory w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, iż trzeba odmówić sobie jedzenia ogórków kiszonych – w każdej chwili możemy kupić je w markecie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, a więc w woreczkach foliowych czy też w kubełkach z rączką, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.
Dlaczego powinno się spożywać ogórki kiszone?
Od setek lat powszechnie wiadomo, że warzywa wystawione na działanie fermentacji pozytywnie oddziałują na nasz układ pokarmowy. I to prawda, ponieważ wespół z kwaszonkami konsumujemy dobroczynne bakterie, które korzystnie oddziaływają na florę jelit i redukują ich pH, poprawiając tym samym procesy trawienne. Jednak na tym nie koniec! Kwaszone ogórki są niskokaloryczne (to około 12 kcal na 100 g), a zarazem zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, E i A, a także sporo minerałów istotnych dla poprawnego działania organizmu, to przykładowo żelazo, wapń, magnez, fosfor czy mangan. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeżeli lubimy kwaśne smaki, zalecamy nie wyrzucać go po zjedzeniu warzyw. Lepiej użyć go do zupy ogórkowej bądź wypić, bowiem w czasie kwaszenia składniki odżywcze przechodzą po trosze do zalewy. Należy jednakże zaznaczyć, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się wszak spora ilość soli.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]